Amarantus Moje konto  Zawartość koszyka  Zamówienie  
  Start » Katalog Moje konto  |  Zawartość koszyka  |  Zamówienie   
Szukaj
 
szukany produkt
Wyszukiwanie zaawansowane
Szukaj tu Googlem
Kategorie
Ogólna (11)
Zdrowa Kuchnia  (97)
Bezglutenowe i inne  (30)
Bezcukrowe  (32)
Bezmleczne cosie  (6)
Tradycyjne  (1)
Dla dzieci i niemowląt  (64)
Wegetariańskie  (7)
Ryby i inne  (4)
Herbaty i herbatki  (19)
Yerba Mate i akcesoria  (5)
Ziarna na kiełki i akces.  (6)
Oleje, tłuszcze i kremy  (4)
Przetwory  (15)
Przyprawy  (36)
Pieczemy  (12)
Słodzimy  (13)
Miody  (15)
Czekoladowe wariacje  (7)
Fair Trade (5)
Suplementy diety (2)
Kosmetyki  (30)
Napoje  (1)
Niechciane (6)
Informacje
Regulamin sklepu
Zasady zakupów
Pliki cookies
Kontakt
Strona o nas
Producenci
Nowości więcej
Gajewski - makaron nitka z jaj z wolnego wybiegu 250g
Gajewski - makaron nitka z jaj z wolnego wybiegu 250g
3,89zł
3,11zł

Amaranthus - amarantus, amarant, szarłat

Roślina zielna, przeważnie jednoroczna, z rodziny szarłatowatych; około 50 gatunków, występuje w strefie umiarkowanej i w międzyzwrotnikowej. Pędy często czerwonawe, kwiaty zebrane w kłosy, wysokość do 80 cm. Uprawne formy amarantusa wytwarzają do 50 cm kwiatostan dający ok. 50 tys. nasion koloru kremowego, złocistego lub różowego. Plon nasion zależy w dużej mierze od genotypu oraz rejonu uprawy. W naszych warunkach kształtuje się on na poziomie 2,5-3,0 tony z hektara. Zalicza się go i porównuje ze zbożami gdyż do nich jest najbardziej zbliżony pod względem składu chemicznego.


Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był, obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli, podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku, które w dobie poszukiwania nowych źródeł pożywienia przeżywają swój renesans.


Niewątpliwą zaletą jego nasion są walory dietetyczne i odżywcze a tym samym szerokie możliwości wykorzystania. Jest cennym surowcem mogącym urozmaicić diety ludzi i zwierząt. W porównaniu do zbóż cechuje go duża zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej, nasiona są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wśród których przeważa kwas linolowy i linolenowy. Dzięki tym kwasom, a także witaminie E i tokotrienolom oraz znacznym ilościom włókna pokarmowego nasionom przypisywane jest działanie hipocholesterolemiczne. Znalazły już one swoje miejsce w przemyśle spożywczym jako produkt ekologiczny i w piekarnictwie jako naturalny dodatek poprawiający wypiek pieczywa. Są też wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i komputerowym.


Charakterystyka właściwości nasion

Nasiona charakteryzują się wysoką zawartością białka (17-19%) bogatego o wysokiej wartości biologicznej. Ta wysoka wartość wynika z zawartości prawie wszystkich aminokwasów w tym egzogennych takich, jak: lizyna, metionina z cystyną, tryptofan i treonina. W zbożach ilość lizyny jest znacznie niższa, dlatego zdaniem niektórych badaczy korzystne jest łączenie nasion amarantusa ze zbożami, podnosi to wartość biologiczną białka uzupełniając brakujące aminokwasy. Białko nasion amarantusa charakteryzuje się stosunkowo wysoką strawnością, u szczurów (wzorzec dla ludzi) wynosi ona 86,6%. Wartość biologiczna białka amarantusa została określona na ok. 75%, czym przewyższa wartość biologiczną białka mleka (73%), jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%).


Tłuszcz w nasionach amarantusa występuje w ilości od 13%. Olej zawarty w nasionach amarantusa jest unikalny ze względu na jego skład. Triacyloglicerydy zawierają następujące kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, linolenowy. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykorzystywane są w organizmie jako prekursory hormonów, regulatory przepuszczalności i funkcjonowania błon komórkowych. Niektórzy badacze wskazują na to że skład kwasów tłuszczowych w nasionach amarantusa jest najbardziej podobny do składu tłuszczu zawartego w kiełkach pszennych.

Ważnym składnikiem frakcji tłuszczowej nasion amarantusa jest skwalen (pochodna izoprenu) występujący w ilości 7-8% oleju tej rośliny. W oleju np. oliwek jego ilość nie przekracza 0,7% a w kukurydzy 0,03%. Do tej pory skwalen pozyskuje się z wątroby wielorybów. Jest on używany w kosmetyce, do produkcji leków przeciwdziałających procesom starzenia organizmów. Biorąc pod uwagę fakt, iż skwalen stanowi do 8% oleju amarantusa, roślina ta może być zdaniem niektórych autorów w przyszłości surowcem do pozyskiwania tego składnika.

We frakcji tłuszczowej omawianych nasion występują też sterole, nie stwierdzono natomiast obecności cholesterolu. W oleju tych nasion znajdują się również tokotrienole którym, przypisuje się inhibicję syntezy cholesterolu. Ilość tokotrienoli w oleju z nasion amarantusa jest podobna a nawet wyższa od zawartości w oleju z oliwek.


Ilość skrobi w tych nasionach jest szacowana na 48,60%. Ziarna skrobi są bardzo małe ich rozmiar to od 1 do 3 ľm średnicy podczas gdy średnica ziaren skrobi ziemniaka wynosi 100 ľm a najmniejszych ziaren spośród roślin uprawnych - ryżu 6-8 ľm. Tak małe ziarna stwarzają perspektywy jej wykorzystania w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym do produkcji pudrów kosmetycznych, hypoalergicznych aerozoli, krochmalu czy plastiku biodegradującego. Dzięki dużej lepkości skrobia amarantusa może też być używana do produkcji kremów i sosów.

Nasiona amarantusa mogą zawierać 3-8% włókna surowego o dużym znaczeniu żywieniowym. W skład błonnika pokarmowego występującego w nasionach amarantusa (7,60 do 19,60%), w skład którego wchodzą takie związki jak: ligniny, kwasy uronowe i pentozany.


Ze składników mineralnych w nasionach amarantusa w dużych ilościach występują wapń, fosfor, potas i magnez. Znacząca jest też zawartość żelaza i sodu. Zawartość witamin w nasionach amarantusa jest zbliżona do zbóż.


Wykorzystanie amarantusa w żywieniu ludzi

W Indiach, Ameryce Południowej i Środkowej produkcja nasion oraz ich przetwarzanie odbywa się w gospodarstwach rolnych a produkty sprzedawane są na rynku lokalnym. Najbardziej rozwinięte jest przetwórstwo amarantusa w Meksyku. W sklepach dostępne są tam różnego asortymentu gotowe instanty proszkowe potraw, polepszacze do wypieków i koncentraty z dodatkiem mąki. W Indiach amarantus jest też przetwarzany na mąkę lub inne produkty i zużytkowany przez rolników zajmujących się jego uprawą lub rozprowadzony na lokalnym rynku. Można z niego przygotowywać wiele potraw, wykorzystując mąkę czy nasiona do wypieku placków, które można uznać za indyjski chleb. Popularne są również słodycze przygotowywane z prażonych nasion mieszanych z syropem lub miodem i formowanych w batony czy kulki. Wykorzystywane są tam do celów spożywczych zarówno surowe nasiona jak i gotowane. Nasiona prażone lub mielone są dodawane do potraw mączystych (placki, makarony, kluski, chleby, ciasta, herbatniki). W Peru z mąki amarantusa sporządza się gęste napoje mleczne, o wysokiej wartości odżywczej dla dzieci.

Amarantus może służyć też jako naturalny dodatek barwiący do różnego rodzaju potraw. Na przykład w Chinach używany jest wyciąg z ciemnych nasion do barwienia sosu sojowego. Może on być stosowany jako naturalna przyprawa do sałatek, zagęszczacz oraz jako środek zwilżający, zapobiegający krystalizacji cukru i słodzików ze względu na unikalne właściwości skrobi.

W Stanach Zjednoczonych dostrzeżono walory amarantusa gdzie jest używany jako dodatek do różnego rodzaju ciast, herbatników, makaronów i płatków śniadaniowych.

W Polsce opracowano wiele przepisów potraw przyrządzanych z udziałem amarantusa. Dostępny jest w sklepach ze "zdrowa żywnością" również w naszym sklepie możecie Państwo dostać szereg produktów z amarantusem. Jest on dodawany do pieczywa jako naturalny polepszacz. W prowadzonych badaniach nad jego przydatnością w piekarnictwie stwierdzono, że dodatek 10% mąki z amarantusa wpłynął na zmiany szybkości fermentacji ciasta żytniego, co było związane z większą objętością wydzielonego CO2 w znacznie krótszym czasie. Wykorzystuje się go w ciastkarstwie (ciasta, pieczywo półcukiernicze), wyrobach cukierniczych (herbatniki, "krówki", sezamki) a także w gorzelnictwie jako przyspieszacz fermentacji. Nasiona te można również płatkować w specjalnych mlewnikach, a taki produkt jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Liściowe odmiany amarantusa mogą być wykorzystywane jako warzywo do wyrobu różnego rodzaju surówek i sałatek.


dr Barbara Bobel


Koszyk więcej
... jest pusty
Promocje więcej
LebensWert - kaszka orkiszowa bezmleczna 225g bio
LebensWert - kaszka orkiszowa bezmleczna 225g bio
11,48zł
9,18zł
Najczęściej kupowane
01.Holle - kaszka orkiszowa z pełnego przemiału bezmleczna 250g bio
02.Holle - kaszka mleczno-bananowa z pszenicy z pełnego przemiału 250g bio
03.Hipp - kaszka musli zbożowe owocowe bezmleczna 250g bio
04.Holle - danie dla niemowląt cukinia i dynia z ziemniakami 190g bio
05.Holle - sucharki orkiszowe bio 200g
06.Hipp - kaszka jaglano-ryżowa bezmleczna 250g bio
07.Candy Tree - lizaki okrągłe malinowe (7x10g) bio
08.Holle - danie dla niemowląt brokuł z pełnoziarnistym ryżem 190g bio
09.Bionatura - naczynie do kiełkowania, kiełkownica
10.Natumi - napój ryżowy (bezglutenowy) bio 1l
Możesz pomóc...
pomoc dla amelaska
pomoc dla krzysia
Poczytaj o...
01.Amarantus
Ciekawe linki
wegetarianka
sprawiedliwy handel
bezglutenowcy
gotujmy.pl
dworek sople
Recenzje więcej
Holle - kaszka mleczno-bananowa z pszenicy z pełnego przemiału 250g bio
Polecam! Mój synek uwielbia tą kaszkę ( i Holle - kaszka mle ..
5 z 5 gwiazdek!
Waluty

wegetarianka

Copyright © 2014 Amarantus
Powered by osCommerce | Pozycjonowanie - Aweo.pl